12 tips til en lavere energiregning

​Du kommer langt ved at gøre lidt

Du ved sikkert allerede noget om, hvordan du i dagligdagen kan spare på dit forbrug af kWh. Men ved du, hvor meget der rent faktisk er at spare ved at følge nogle ganske få nemme råd.

  1. Vælg LED-pærer

  ​Skift halogenspots og eventuelle glødepærer ud med LED-pærer, som bruger kun ¼ af den strøm, en glødepære bruger, og holder 10-15 gange længere.

  Køb dine LED-pærer i DONG Energy’s webshop og få hjælp til, hvordan du vælger den rigtige pærer.

  Se også Energistyrelsens guide til valg af elpære eller hent deres app, Lysguiden.

  0
  2. Vælg A-mærket

  ​Skal du have nye hvidevarer? Så vælg en model, der er energieffektiv, mindst A+. Udgiften til indkøb kan være højere, men de penge er hurtigt tjent ind, fordi du får mærkbare besparelser på dit elforbrug. De hårde hvidevarer tegner sig for cirka 34 % af hjemmets samlede elforbrug. Derfor er det de ubetinget største strømslugere i din bolig. Med lidt omtanke, viden og gode vaner er der rigtig gode muligheder for at spare mange penge – år efter år.


  Følg dit forbrug, download DONG Energy’s app, Min energi.

  0
  3. Drop Standby

  Sluk helt for de elapparater, du ikke bruger. Hvis du har mange apparater stående på standby, kan de bruge helt op til 1.000 kr. om året på standby. Alene pc-udstyret i et teenageværelse kan løbe op i flere hundrede kroner om året i standby-forbrug. Særligt ældre apparater kan sluge meget strøm, for eksempel DAB-radioer, stationære computere, musikanlæg og nogle typer af spillekonsoller. Mærk på din oplader - når dit apparat er opladt.

  Har du købt apparater, der er produceret fra 2013 og frem, bør standby-forbruget være så lavt, at du ikke længere behøver at slukke, når apparatet er opladet. På grund af EU´s Ecodesign må forbrugerelektronik fra 2013 nemlig maksimalt have et standby-forbrug på 0,5 W for elektronik uden display og 1 W med display.


  Test dit standby-forbrug, og se, hvor meget du kan spare.


  Du kan også følge dit forbrug ved at downloade DONG Energy’s app, Min energi.


  Eller se Energistyrelsens beregning af, hvor stort et elforbrug hjemmets elektroniske apparater skønnes at have på 1 år.

  0
  4. Hold 5 grader i køleskabet og -18 grader i fryseren

  ​For hver grad, du sænker temperaturen i køleskabet, stiger forbruget med 5 %. For hver grad, temperaturen kommer under -18 °C, stiger dit elforbrug med ca. 2-3 %.

  Se Energistyrelsens beregning af, hvor stort et elforbrug hjemmets hårde hvidevarer skønnes at have på 1 år.


  Du kan også følge dit forbrug ved at downloade DONG Energy’s app, Min energi.

  0
  5. Glem forvarmen, og husk eftervarmen

  ​Med mindre du har småkager eller indbagt is på menuen, er det ikke nødvendigt at forvarme ovnen. Til gengæld kan du med fordel udnytte eftervarmen, hvis du laver noget, der skal stå i ovnen i mere end ½ time. Faktisk kan du roligt slukke for ovnen 5-10 minutter før, maden er færdig.
  Så sparer du op til 25 % af den strøm, du ellers ville have brugt.

  0
  6. Fyld opvaskemaskinen og vask ved lav temperatur

  Fyld opvaskemaskinen helt op, og vask ved lavere temperatur. Hvis opvasken klares ved 50/55 °C, bruger du 10-20 % mindre strøm end opvask ved 65 °C.

  Se Energistyrelsens beregning af, hvor stort et elforbrug hjemmets hårde hvidevarer skønnes at have på 1 år.

  Du kan også følge dit forbrug ved at downloade DONG Energy’s app, Min energi.

  0
  7. Fyld vaskemaskinen og vask ved så lav temperatur som muligt

  ​Fyld vaskemaskinen helt op, og vask ved lavere temperaturer. Drop kogevasken. 60°C er nok til at vaske rent, og til en kulørt vask kan du nøjes med 40°C. Dit tøj kan sagtens blive rent på 20-30°C, selvom det er plettet. En vask ved 60°C fjerner støvmider fra sengetøj og også lugtgener fra vaskemaskinen.

  ​Så meget kan du sparekWh/år​​kr.
  ​Vask to 20C vaske mindre pr. uge​22 kWh​44 kr.
  ​Vask to 30C vaske mindre pr uge​41 kWh​82 kr.
  ​Vask med 30 C i stedet for 60C én gang pr. uge​29 kWh​58 kr.
  ​Vask med 20C i stedet for 40C én gang pr. uge​12 kWh​24 kr.

  Se Energistyrelsens beregning af, hvor stort et elforbrug hjemmets hårde hvidevarer skønnes at have på 1 år.

  Se også Sundhedsstyrelsens vaskeråd

  0
  8. Brug tørresnoren

  ​Brug tørresnoren, når vejret tillader det. En familie bruger tørretumbleren cirka 100 gange om året. Det svarer til et elforbrug på cirka 250 kWh. Brug tumbleren én gang mindre om ugen og spar ca. 130 kWh om året.

  Få overblik over dit tøjs tørretid, download DONG Energy’s app, Tørresnoren.

  0
  9. Køb en sparedyse til vandhane og bruser

  ​Sæt en sparedyse/perlator på vandhanen. Den blander luft i vandet, så der løber mindre vand ud i   minuttet (maks. 4-6 liter i minuttet). Du kan købe en spareperlator i dit lokale byggemarked.

  ​Vandforbrug til bad (beregnet på 40C varmt vand)
  ​Brusebad (5 minutter) med sparebruserCa. 30-40 liter​
  ​Karbad​Ca. 125 liter
  0
  10. Sænk og hold øje med rumtemperaturen

  Opvarmningen af boligen står typisk for halvdelen af det samlede energiforbrug i en typisk dansk husstand. Og der kan være mange penge at spare, hvis du sænker det. Samtidig opnår du et bedre indeklima og en lavere miljøbelastning.

  Hvis du sænker rumtemperaturerne fra 21°C til 20°C, kan du spare helt op til 5 % på dit varmeforbrug i de rum (og i den periode), hvor du skruer ned.

  Hvis du kan leve med, at temperaturen i hjemmet er 2-3°C koldere, når du alligevel ligger under dynen, er på arbejde eller på ferie, kan du spare cirka 10 % af dit varmeforbrug i de rum og i den periode, hvor du skruer ned.

  Hold øje med temperaturen. Hvis den kommer ned under 16°C går besparelsen tabt, fordi møbler og vægge bliver så kolde, at det kommer til at koste både tid og penge at varme op til en behagelig temperatur igen.

  Hvis du har gulvvarme og radiator i samme rum, er det en god ide at holde gulvvarmen på en lavere temperatur end radiatoren. Når varmen kommer nedefra, føles en rumtemperatur på 20°C ofte som 22°C. Derfor kan du sænke temperaturen, så den er 2-3 grader lavere end på en almindelig radiator, uden at gulvet bliver køligt. Hver gang du sænker gulvvarmen 1°C, sparer du 5-6 % af
  varmeforbruget.

  ​Varmeforbrug pr. m2 i etplanshus​kWh/år
  ​Huse fra før 1962 uden efterisolering​200
  ​Huse fra før 1977 uden efterisolering​170
  ​Huse opført efter 1977​110
  ​Huse opført efter 1998​90
  ​Huse opført efter 201275​
  0
  11. Vælg termostatstyret elvarme eller supplér eller udskift elvarmen med anden opvarmningsform

  Har du elvarme, kan du få dine elradiatorer til at arbejde mere energibesparende. Hvis du regulerer temperaturen ved at skue 3 grader ned om natten, kan du spare 5-6% på varmeudgiften.

  Hvis du har elgulvvarme, så sørg for, at den er termostatstyret. Termostaten sørger for, at temperaturen holdes konstant, og at varmen slår fra, hvis rummet varmes op på en anden måde (for eksempel af solen gennem vinduesruderne eller af en brændeovn). Dæk aldrig termostaterne til. Så kan de ikke måle rumtemperaturen korrekt.

  Elvarme er en af de dyreste opvarmningsformer, du kan have. Der er derfor mange penge at spare, hvis du supplerer den med en anden opvarmningsform f.eks. luft til luft-varmepumpe – eller skifter den helt ud.

  Få elrefusion, når du har elvarme.

  0
  12. Udskift det gamle naturgasfyr

  ​Bor du i et område, hvor du kan få naturgas, og kunne du tænke dig at investere i anlæg, rørlægning, stikledning, og hvad der ellers hører til, kan du spare op til 50 % på din varmeregning.

  ​Naturgasforbrug pr. m2 i et parcelhus på 100-149 m2.​m3/pr. år
  ​Huse fra før 1960​16,3-17,2
  ​Huse fra 1960-1976​13,5
  ​Huse opført 1977-1998​10,3-11
  ​Huse opført 1999-2006​9,4
  ​Huse opført 2007-2012​8,3
  ​Naturgasforbrug til varmt brugsvand pr. person​75

  Få tilskud til at skifte til naturgas.

  0

   

   

  Få alle sæsonens bedste tips/privat/få-en-lavere-energiregning/nyhedsbrev

  ​​​​​Vil du have de bedste sparetips direkte i din indbakke? Over 500.000 danskere er allerede tilmeldt.

  Tilmeld dig vores nyhedsbrev

  http://authoring.dongenergy.com

   

   

  Følg dit forbrughttps://www.dongenergy.dk/privat/få-en-lavere-energiregning/tjek-dit-energiforbrug/gennemsnitsforbrug/f%c3%b8lg-dit-forbrug

  ​Se, hvor du kan spare

  http://authoring.dongenergy.com